lauantai 10. huhtikuuta 2021

Erkauman suuruutta voi tunnustella myös itse.

 

Miten aloittaa liikkuminen synnytyksen jälkeen? Osa 1.


Olen työssäni tekemisissä paljon naisten kanssa, jotka ohjaavat raskastehoista liikuntaa työkseen sekä harrastavat sitä myös vapaa-ajallaan. Nämä naiset liikkuvat myös raskausaikana paljon. Raskausaika ei ole sairaus, ja raskauden aikana kannattaa todellakin liikkua. Kokeneet liikkujat voivatkin liikkua melko vapaasti lukuunottamatta spesifijä vatsalihasharjoitteita, sekä harjoitteita, jotka tuottavat paljon painetta lantionpohjaan. 
Raskauden aikana saattaa tietämättään tehdä harjoitteita, jotka hidastavat lantionpohjan palautumista raskauden jälkeen. 

Raskauden jälkeinen lihaskuntoharjoittelu kannattaisi aloittaa lihaskestävyysalueelta, eli harjoitella pitkiä sarjoja kevyillä painoilla. Miksi? Äitihän saattaa olla erittäin hyvässä kunnossa ja jaksaa tehdä perus- tai maksimivoimaharjoitteita ennen raskautta. Lihasten voimantuottokyky ei välttämättä muutu miksikään raskauden aikana, se voi jopa parantua. Sen sijaan lantionpohja löystyy kaikissa raskauksissa ja alatiesynnytyksissä. Lantionpohjan voimaa tarvitaan kaikissa lihaskuntoharjoituksissa, jopa hauiskäännösssä. Jos äiti siis jatkaa voimaharjoittelua suorilta niillä painoilla, joilla ennen raskautta, saattaa lantionpohjan pettää, eli esimerkiksi virtsaa karata housuun tiukan väännön aikana. Hauiksen ja lantionpohjan voimatasot eivät siis tässä tapauksessa ole samalla tasolla. Myös suuri erkauma tulee ottaa huomioon harjoittelussa synnytyksen jälkeen. 

Synnyttäneiden liikunnan tulisi siis aina alkaa lantionpohjan tunnistamisesta, eristävistä harjoitteista, sekä toiminnallisista harjoitteista, tässä järjestyksessä. Kun tarvittava voimataso on löydetty, voidaan lantionpohjan aktivaatiokyky testata muussa harjoittelussa, kuten vaikkapa saliharjoittelussa pienillä painoilla. Harjoittelun tulisi edetä rauhallisesti ja nousujohteisesti kohti perus- ja mahdollisesti maksimivoimaharjoitteita. Alussa hauiksen kestovoimaharjoite voi olla lantionpohjan maksimivoimaharjoite!

Äideissä on toki paljon eroja, ja monella ei ole mitään ongelmia raskauden aikana eikä sen jälkeen. Virtsankarkailu on kuitenkin niin yleistä, että päätin kirjoittaa tästä aiheesta tähän lauantaihin.

Laitahan viestiä jos kaipaat tukea harjoitteluusi raskauden jälkeiseen harjoitteluun <3

Starttaan parin viikon päästä Unisportilla virtuaalikurssin "Palaudu synnytyksestä pilateksella", ehkä nähdään siellä 😍 Linkki kurssiin tässä

Mette
@veistolamette

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti