sunnuntai 25. lokakuuta 2020


 

Hei ihmiset <3


Tänään kirjoitan aiheesta, joka varmaan koskettaa useita, jos ei kaikkia raskaana olevia. Kyseessä on raskauden aikaiset pelot. Itselläni kävi niin onnekkaasti, että molemmat raskauden alkoivat erittäin helposti ja nopeasti heti yrittämisen aloittamisen jälkeen. Kaikilla ei todellakaan ole näin. Ensimmäinen pelko raskauden aikana onkin varmasti se, että tuleeko raskaaksi sitä toivoessaan. Heti raskauden alettua alkaa seuraava pelko, pelko keskenmenosta. Pelko rskauden keskeytymisestä voi kestää läpi raskauden aina "turvallisille " viikoille noin 35+ eteenpäin. Pelko raskauden keskeytymisestä saattaa vaikuttaa koko raskauden aikaiseen arkeen. Jotkut naiset eivät esimerkiksi uskalla liikkua normaalisti raskauden aikana, vaikka se on erittäin suositeltavaa sekä sikiölle, että äidille. 


Raskausaika muuttaa naisen hormonitoimintaa kehossa erittäin paljon. Tämä saattaa muuttuu kehon lisäksi mielen toimintaa. Joillekin naisille raskaus aiheuttaa täysin epärealistisia ja arkea hankaloittavia pelkoja. Minä olen itse hyvä esimerkki tästä. Ensimmäisen raskauden aikana pelkäsin liikenteessä koko ajan, että toisella kaistalla oleva auto ajaa minun autoni kylkeen. En uskaltanut ohittaa loppuraskaudessa autoja liikenteessa lainkaan. 


Toisen raskauden aikana aloin nähdä paljon painajaisia. Ne alkoivat häiritä elämääni niin paljon, että minun oli mentävä neuvolapsykologille. Painajaisten syy oli ensimmäisen raskauden aikana koettu käsittelemätön trauma. Mieheni työkaveri tapettiin työkeikalla, jolla mieheni oli samaan aikaan. Kuolleen miehen vaimo oli viimeisillään raskaana. Näinkin ison asian käsittelyyn auttoi jo muutama käynti psykologilla. Voin lämpimästi siis suositella palvelun käyttöä, jos raskauden aikaiset pelot alkavat häiritä elämää. Olo helpottuu, kun asiaa saa käsiteltyä ammattilaisen kanssa. 






Toinen asia, johon kannattaa hakea apua, on voimakas synnytyspelko. Kaikkia varmasti jännittää synnytys, mutta jos pelko on voimakasta, sitä ei tarvitse sietää yksin. Synnytyssairaaloissa on pelkopoleja, ja myös jo mainittu neuvolapsykologi voi auttaa. Kävin itse ensimmäisen, aika kamalan synnytyksen vuoksi puhumassa synnytyspelosta toisen raskauden aikana. En kokenut pelkopolia hyödylliseksi, mutta muita se voi auttaa. Onneksi toinen synnytys oli niin helppo, että se nollasi synnytyspelkoni <3


Kiitos jos luit tänne asti <3 Jos raskaus aiheena kiinnostaa, kurkkaa ystäväni Päivi Pelkosen sivut. Hänellä on omilla sivuillaan blogi, jossa on asiaa mm. raskauden aikaisesta liikunnasta. Lantionpohjan harjoitteluun ja ryhtiasioihin perehdytään toden teolla minun ja Päivin verkkovalmennuksella Ryhdikäs raskaus. 


@veistolamette

Ryhdikäs raskaus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti