keskiviikko 6. tammikuuta 2021


 

Työnnä rattaita oikein!


Hei pienten lasten vanhemmat! Oletko koskaan miettinyt, että rattaitakin voi työntää "väärin"? Varsinkin kotiin vauvan kanssa jäävä vanhempi päätyy usein työntämään arjessa paljon rattaita, ja usein kuuleekin puhuttavan, että pitkät vaunulenkit ovat hyvää palauttavaa liikuntaa synnytyksestä. Itse en ole aivan samaa mieltä.
Valitettavan usein rattaita nimittäin työnnetään kuvan mukaisessa asennossa:




Kyseisessä asennossa lanneranka on ylinotkistuneessa asennossa. Asennossa on todella vaikea saada vartalon takapuolen lihakset aktivoitua, jolloin etureidet kuormittuvat liikaa ja lonkan koukitajat ovat jatkuvasti kireinä. Lantion pitäisikin olla neutraalissa asennossa (yläkuvassa) ja taakse tulevan jalan tulisi työntää askel loppuun saakka eteen erityisesti pakaran lihaksilla. Askelen tulisi rullata kantapäältä isovarpaan tyvinivelelle.

Rattaita työntäessä myös puuttuu kävelyssä tapahtuva pieni rangan kiertoliike, kun kädet ovat kiinni rattaissa. 

Mitä siis neuvoksi? Rattaita tarvitaan, se on varma. Näillä keinoilla saat oikeat lihakset ja lihaskalvoketjut aktivoitua mahdollisimman hyvin arjessasi:

- Aina kun olet kävelyllä jonkun kanssa, pyydä toista, ei niin usein   rattaita työntävää henkilöä työntämään rattaita puolestasi. Pääset   kävelemään välillä luontaisemmin. 

- Rattaita työntäessäsi tarkista, että pakarat eivät jää               kakkoskuvan tapaan taakse vaan työnnät pakaralla askeleita          eteenpäin.

- Irrota toinen käsi mahdollisimman usein(vaihtele kättä!)              rattaista, ja anna toisen heilua luontaisesti eteen kun              vastakkainen jalka astuu eteen.


Ilman muuta rattaiden kanssa kävely on parempi, kuin ei kävelyä ollenkaan :) Rattaista saa myös oivan lisävastuksen kävelyyn. Tarkista siis työntöasentosi, ja kävele välillä ilman rattaita, niin hyvä tulee.

Hyviä lenkkejä!

Mette


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti