maanantai 18. tammikuuta 2021

Arkiaktiivisuuden lisääminen  -tässäkö paras päätös tälle vuodelle?







Moni on varmasti luvannut lisätä kuntoilua tälle vuodelle. Tavoite on hyvä, sillä suuri osa suomalaisista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Mutta tiesitkö, että kolmenkin jumppatunnin tuoma aktiivisuus viikossa ei riitä, jos muuten lähinnä istuu paikallaan?

Istuminen on kehollemme jopa vaarallista. Miksi?
- istuessa suuret, asentoa ylläpitävät lihakset ovat passiivisena, eivätkä siis kuluta juuri lainkaan energiaa, jolloin lihomisen riski kasvaa
- toiseksi, istuma-asento on kehollemme vieras. Reidet ja ylävartalo ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden, jolloin lonkankoukistajien normaali liikelaajuus supistuu huomattavasti. Seuraa ketjureaktio, jossa selkä pyöristyy ja sen lihakset kuormittuvat. 
- kolmanneksi, kehon lihastasapaino järkkyy. Pakaralihakset veltostuvat ja heikkenevät. Istumisesta kiristyneet lihakset vetävät ylävartaloa eteenpäin. Veltostuneiden lihasten työt siirtyvät muille lihasryhmille, jolloin ne taas kiristyvät. 
( Pesola 2015). 

Mietipä hetki arkeasi. Lähes kaikki toimintomme perustuu istumiseen, vai mitä? Teemme töitä enimmäkseen istuen, syömme istuen, ajamme istuen autoa, katsomme telkkaria iltaisin istuen...
Paras tapa istumisen haittojen välttämiseksi onkin pitää keho edes hieman aktiivisena pitkin päivää. Itse huomaan joskus, että illan suussa minulla on askeleita mittarissa esimerkiksi vain 6000. Sitten yritän kompensoida istumista/passiivisuutta kävelemällä pidemmän iltalenkin koiran kanssa. Liikkuminenhan ei ole koskaan turhaa, mutta tuolla pitkällä iltalenkillä kompensoiminenhan vesittää vähän koko passiivisuuden välttämisen ideaa. Pointtihan oli välttää pitkiä aikoja passiivisena, jolloin askelia pitäisi kertyä pitkin päivää tasaisesti. Jos aivan tarkkoja ollaan, aktiivisuusmittarihan kannattaisi poistaa kädestä liikuntasuorituksen ajaksi. Esimerkiksi kovatehoisella jumpallahan saa suhteellisen helposti 6000-7000 askelta, mikä taas saattaa tuudittaa fiilikseen, että nyt voikin sitten istua koko päivän. Jos mittarin ottaisi kädestä aina varsinaisen treenin ajaksi, saisi omasta ARKIaktiivisuudestaan realistisemman kuvan.





Millä keinoilla itse koitan sada askeleita päivään? Ensinnäkin oma työergomiani on todella surkealla tolalla, ja yksi työkverini usein nähdessämme toimistossa toteaa "kas, ergonomia- Mettehän se siinä". En suosittele huonoa istuma-asentoa kenellekään, mutta minulla se ainakin aiheuttaa sen, että asennosta tulee nousta usein ylös, ja käveltyä sekä venyteltyä pikkasen ennen tuolille lysähtämistä uudelleen. Ensimmäinen vinkkini onkin nouse ylös tuolista vähintään puolen tunnin välein. 
Toinen vinkkini on niinkin epäseksikäs kuin taukojumppa. Sillä, mitä teet, ei oikeastaan ole edes väliä, kunhan saisit isoja lihasryhmiä (eli jalkoja, keskivartaloa) vähän liikkeelle. Suosittelen myös erilaisia kiertoja keholle. Taas, tee mieluummin kolme 5 minuutin taukojumppaa päivässä, kuin yksi vartin. 
Kolmanneksi tarjoan alla muita, erittäin hyviksi havaittuja keinoja lisätä liikettä askeen:
- lumityöt: saat pihan siistiksi, pienet hien ja askeleita huomaamatta
- koiran ulkoilutus
- auton jättämisen kauan kaupan ovesta
- rappusten kävelyn
- roskakatoksella tai postilaatikolla käynti "erillisenä" käyntinä, ilman, että olisi muutenkin menossa jonnekin
- siivoaminen
- puheluiden puhuminen seisaaltaan/liikkeessä
- somen selailu seisaaltaan/liikkeessä

Mitä keinoja sinä käytät saadaksesi lisää aktiivisuutta arkeesi?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti