torstai 28. tammikuuta 2021

 




Uuteen vuoteen sopii isot teemat. Vuoden alussa kerroin uuden vuoden lupauksistani. Olen pystynyt pitämään niistä kiinni (Hesarissa oli noin viikko sitten juttua, miten useilla meinaavat jo lupaukset unohtua), ja uskon sen johtuvan kahdesta seikasta. 1. tein realistiset ja tarpeeksi pienet lupaukset. 2. lupaukset perustuvat arvoihini. Moni haluaa muuttaa elämäntapojaan uuden vuoden kunniaksi. Tärkeä kysymys onkin, miksi? Helppo ja nopea vastaus voisi olla, esimerkiksi "Haluan laihtua"  tai "Haluan aloittaa liikunnan". Nämä ovat hyviä syitä, mutta eivät pureudu syvemmälle. Miksi haluat laihtua tai aloittaa liikunnan?


 "Toisen kerroksen" syitä elämänmuutokselle voivat olla esimerkiksi se, että haluaa näyttää omasta mielestään paremmalta, haluaa parantaa kuntoa tai vaikka vedonlyönti. Nämä saattavat olla kyllä motiiveja aloittaa liikunta, mutta vaikkapa vedonlyönti- esimerkissä motiivi liikkumiseen tulee "ulkoa", eikä sisältä. Tarvitaan lisää miksi- kysymyksiä. Miksi haluat parantaa kuntoa/näyttää paremmalta?

Monella, joskin ei kaikilla, jossain vaiheessa elämäntapapohdinnoissa mieleen nousee yhdeksi syyksi elämänmuutokselle oma terveys. Tästäkin pohdintoja voidaan jatkaa vielä pidemmälle, niin että lopulta vastataan terveysesimerkissä kysymykseen "Miksi terveys on minulle tärkeää?".  Vastaukseksi saadaan ehkä mahdollisimman pitkä ja laadukas elämä perheen kanssa, sairauksien välttämisen tai jo syntyneen sairauden etenemisen hidastuminen. 

Terveys/perhe - esimerkissä ollaan päästy juurisyihin eli arvoihin.  Arvot ovat täysin henkilökohtaisia ja niitä ei voi laittaa henkilöiden kesken paremmuusjärjestykseen. Arvot ovat asioita, jotka ovat ihmisen kaikista tärkeimpiä asioita elämässä. Yhtä hyviä ja tärkeitä elämän arvoja kuin terveys voivat olla vaikka ulkonäkö, varakkuus, vegaanius, työ tai koiraharrastus. 

Miten sitten voi tietää, mitkä ovat omat arvot ja mitkä eivät?

Voit kysyä itseltäsi rajun, mutta kuvaavan kysymyksen. Mitä tekisit, jos sinulla olisi vain puoli vuotta elinaikaa? Mitä riisuisit, mitä jäisi? Mitä karsisit heti kalenterista, mitä et? Tarkastele kallisarvoista aikaasi kriittisesti. 

Toinen esimerkki voisi olla autio saari - esimerkki. Jos saisit ottaa autiolle saarelle 5 - 8 asiaa tai persoonaa, mitä tai keitä ne olisivat?

Jos taas teet jotain asiaa, koska sinun "täytyy", menit lupaamaan, muutkin tekevät, näin on aina tehty tms, mieti vielä. Nämä asiat ovat ehkä velvollisuuksia, joita jokaisella meillä on, mutta älä anna näiden asioiden vallata koko elämääsi. 

Jatkan näistä aiheista lisää vielä (koska mikään ei ole ihananpaa kuin pohdinnat ja niiden kirjaaminen ylös, yksi minun arvoistani) <3 Tulossa myös ihan arkikauran kuvausta. Sitähän tämä elämä suurimmaksi osaksi on, mutta toivottavasti arvojen näköistä arkikauraa. 



  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti