lauantai 12. syyskuuta 2020

LIIKKUVUUSHARJOITTELU RASKAUSAIKANA: 5 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA 

 



                    Päivi ja masu <3




1. VOINKO TEHDÄ LIIKKUVUUSHARJOITTELUA RASKAUDEN AIKANA?

Kyllä voit ja suosittelenkin sitä! Mietitään kuitenkin ensin mitä tarkoitetaa liikkuvuusharhoittelulla. Liikkuvuusharjoittelu sisältää mm. venyttelyn, putkirullauksen ja vaikkapa joogan sekä erilaiset dynaamiset liikkuvuusharjoitteet. Laaja käsite siis! Pääasiassa raskauden aikana saa tehdä näitä kaikkia harjoitteita. 



2. OVATKO JOTKIN HARJOITTEET PAREMPIA KUIN TOISET?

Tämä on hyvin yksilöllistä. Raskauden aikaiset hormonimuutokset löysyttävät raskaana olevien niveliä ja liikkuvuus voi raskauden aikana kasvaa koko kehossa huomattavasti. Tämä voi tuntua mukavalta, varsinkin jos ennen raskautta on mieltänyt itsensä "kankeaksi". Asiassa piilee kuitenkin vaara sillä liika ääriasentoihin hakeutuminen saattaa pahentaa esimerkiksi liitoskipuja. Jos siis haluat pelata varman päälle, vältä ääriasentoja ja hyvin pitkiä pitoja raskauden aikana ja suosi enemmän dynaamista harjoittelua. Yin- joogassa venytetään erityisesti lantion alueen lihaksia pitkiä aikoja. Laji sopii erinomaisesti rentoutumiseen, mutta asennot kannattaa valita huolellisesti ja omaa oloa kuunnellen. Jos olo on tunnin jälkeen huonompi kuin ennen tuntia, vaihda liikkuvuusharjoittelu dynaamisempaan.



3. MITÄ KEHON OSIA KANNATTAA ERITYISESTI HUOLTAA LIIKKUVUUSHARJOITTELULLA RASKAUDEN AIKANA?

Tyypillisesti kiristyviä lihaksia raskauden aikana ovat esimerkiksi lonkan koukistajata, pakarat, rintalihakset, etureidet ja alaselkä.



4. ENTÄ ASENNOT? MISSÄ ASENNOISSA SAA OLLA?

Raskauden alkuvaiheessa voit valita liikkuvuusharjoitteluasentosi täysin vointisi mukaan. Suurin osa naisista pystyy harjoittelemaan liikkuvuutta lähes normaaliin tapaan ensimmäiset kuukaudet. 
Kuitenkin raskauden edetessä, ja vatsan kasvaessa makuuasennot alkavat käydä vähiin. Jo toisella kolmanneksella ainakin pitkiä selinmakuita kannattaa välttää,  sillä selinmakuu saattaa heikentää istukan verenkiertoa. Päinmakuu ei tietenkään myöskään käy. Onneksi kylkimakuulla, kyykyssä, istuen ja seisten voi tehdä erittäin monipuolisesti liikkeitä! 



5. ENTÄ MUU HARJOITTELU?

Pääasiassa raskaana oleville pätee samat liikuntasuositukset kuin muullekin aikuisväestölle. Lue kollegani Päivi Pelkosen juttu alta raskauden aikaisesta harjoittelusta:



Jos olet raskaana, ja toivot tukea raskauden aikaiseen harjoitteluun, tutustu minun ja Päivin uuteen verkkovalmennukseen Ryhdikäs raskaus alla olevasta linkistä:



Jos pidit tästä tekstistä, olisin iloinen, jos jakaisit sen muillekin raskaana oleville <3


Mette

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti